A Duna folyó és annak baloldali mellékága között terül el Európa legnagyobb folyóközi szigete, a Közép-Európa legnagyobb minőségi vízkészletével rendelkező és Szlovákia legtermékenyebb területének tartott Csallóköz (Žitný ostrov).
A terület valószínű eredeti vegetációját a kőrises, sziles tölgyes és a füzes nyárfás ártéri erdők alkotják. Lokálisan szintén megtalálhatóak mocsarak különböző fajtái. Vezető fa fajta a nyárfa és a füzek, de mindezek mellett előfordul a fehér akác, kőris és a szilfák. Bokrok közül megtalálható a fekete bodza, galagonya, som, fagyal, kányabangita és a szeder.
Az ártéri erdőnek dzsungelszerű jelleget kölcsönöznek a kúszónövények.
Állattani szempontból a terület rendkívül fontos a halfauna védett, kihalás széllén álló fajának a lápi pócnak, mely a dunamenti terület endemikus faja - valamint az emlősök közül a patkányfejű pocoknak az előfordulása miatt.
Értékes kétéltűek és hüllők előfordulása, mint például ásóbéka vagy az erdei sikló.A Csicsói Holtág Nemzeti Természetvédelmi Terület Csicsó és Kulcsod kataszterében a Duna folyó árterületén kivül fekszik. Összterülete 79,87 hektár, ebből 52,28 hektár esik Csicsó kataszterébe. Védett övezetté csak a Csicsóhoz tartozó rész lett nyilvánítva.
Talaja igen termékeny, de alacsony (109-128 m.) fekvésénél a kanyargós Duna szabálytalan és lomha lefolyásánál fogva árvizek gyakran látogatják. A Duna mentén, valamint a Csallóköz délkeleti részében terjedelmes mocsarak vannak. Nagy mennyiségű gabonát, gyümölcsöt és kerti veteményt termelnek!


A csicsói holtág (Lioni-tó)

A falutól, Csicsótól nyugatra található egy természeti rezervátum, a csicsói holtág. A holtágat a helyiek Lionnak vagy Szakajtásnak nevezik. Lión és környéke egyike a Csallóköz leginkább eredeti állapotában meglévő természeti rezervátumainak.

A komáromi Holt-Vág

Ez a vidék gazdag élővilágával, ártéri erdeivel természetvédelmi terület. 110 m-es tengerszint feletti magasságban terül el.